Niksar’ın Fidanları Kültür-Sanat ve Ceviz Festivali kapsamında, Niksarlıların katılımıyla ve Gazi Osman Paşa Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Yaşar Akça‘nın anlatımıyla ceviz fidanlıkları gezisi yapıldı.
Prof. Dr. Akça fidanlık gezisinde ceviz yetiştiricileri için çok önemli bilgiler verdi.Türkiye şartlarına uygun makinalar yaptıklarını ve bu makinaların patentlerini aldıklarını söyledi.
‘’NİKSAR 1’’ adlı cevizi geliştirdiklerini, bu fidanın Tarım Bakanlığınca tescillendiğini ve patent hakkının da Gazi Osman Paşa Üniversitesi tarafından alındığını belirtti.
Moleküler biyolojiyi ve genetiği de çalışmalarında kullandıklarını anlatan AKÇA, damızlık, numaralandırılmış fidanlar yetiştirdiklerini bu fidanları da tarımı geliştirmek için ücretsiz dağıttıklarından bahsetti.
Niksar’daki fidancılık modelinin ,Fransa fidancılık modeliyle aynı olduğunu dile getiren AKÇA, seneye Özel İdarenin katkılarıyla yeni bir fidanlık kuracaklarından bahsetti.2014 yılında yaşanan don yüzünden cevizlerin meyve veremediğini söyledi.
Niksar ceviz ağaçlarında yaptıkları çalışmada virüs tespit etmediklerini söyleyen Prof. Dr. AKÇA bu durumun bir kazanç olduğunu belirtti.
NİKSAR CEVİZİNİN COĞRAFİK İŞARETİ ALINDI
Niksar cevizinin coğrafik işaretinin alınmasının ilk adım olduğunu belirten AKÇA,bundan sonraki asıl önemli işin Avrupa Birliğinden coğrafik işaret alıp, cevizimize uluslararası statü kazandırmak olduğunu söyledi.
Niksarlı işadamlarımızdan Nail YILMAZ’ın yeni oluşturduğu ceviz bahçesini de gezen ceviz panelistleri ,buraya dikilecek 9500 fidanın gelecekte Niksar’ın ekonomisine büyük katkı sağlayacağına duydukları güvenden bahsettiler.
CEVİZ PANELİ YAPILDI
Oturum başkanlığını Prof. Dr. Ali KASAP’ın yaptığı ceviz paneline yetiştiricilerimiz yoğun ilgi gösterdi.
Cevizi geliştirip yetiştirebilmek için özel sektöre ve çiftçilerin desteğine ihtiyaç duyduklarını söyledi.
Tokat’ta bir ilk olarak ‘’Tarım Protokolü’’ nü Tokat Valiliği, Gazi Osman Paşa Üniversitesi ve Orta Karadeniz Geçit Kuşağı Araştırma İstasyonuyla imzaladıklarını söyleyen KASAP, böylece cevizi daha kolay geliştirebileceklerinin altını çizdi.
Cevizin insan sağlığı üzerindeki olumlu etkilerinden bahseden KASAP, ’’Niksar 1’’ adını verdikleri cevizin patentini almanın da mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.
Prof. Dr. Seyit Mehmet Şen ,yaptığı konuşmasında ,cevizin pek çok yiyecekten farklı olarak,yağ , protein ve lif bakımından çok zengin olduğunu ,günde en az 30 gr yemenin bizi çok ciddi hastalıklardan koruyacağını anlattı.
Prof. Dr. Yaşar AKÇA ,Cevizin coğrafik işaretinin alınmasıyla, diğer cevizlerin ‘’Niksar cevizi’’ adıyla satılamayacağını ve bunun ekonomik açıdan çok önemli olduğunu belirtirken, Niksar’da bir CEVİZ MÜZESİ yapılması arzusunu Başkanımız ÖZCAN’a iletti.
Başkan ÖZCAN, ‘’Ceviz Müzesi’’ için derhal faaliyete geçeceklerini söyledi.
Tüksiad Yönetim Kurulu Başkanı Muammer Çaputçu , amaçlarının tarım -sanayi ilişkini, arge -yi geliştirmek ,çiftçiye yön göstermek olduğunu söylerken, yüksek gümrük vergisinin kayıt dışı ceviz girişine neden olduğu ve bu kayıt dışı cevizlerin gerekli kontrolden geçmediği için halk sağlığını da tehlikeye attığından yakındı.
İşadamı Nail YILMAZ, yurtdışında cevize fazlasıyla önem ve özen gösterilirken bizim ülkemizde adeta bir ceviz katliamı yapıldığından bahsetti.Niksar’ı ceviz cenneti yapmak için elimden geleni yapacağını söyledi.
Son olarak söz alan Belediye Başkanımız ÖZDİLEK ÖZCAN,tüm katılımcılara teşekkür ederek başladığı konuşmasında, belediyecilik hizmetinin sadece yol ,su olmadığını,asıl önemli işin şehrin önünü açmak olduğunu söyledi.Bunun da tarım ve hayvancılıkla hız kazanacağını bu konuda da ihtiyaç duyulan tüm lojistik hizmetin çiftçilerimize ve hayvan yetiştiricilerimize verileceğini özellikle vurguladı. Meracılık, seracılık, fidancılık eğitimlerinin de verileceğinden bahseden Başkan ÖZCAN ‘’Şehrimizin gerçeklerine ve menfaatlerine uygun hareket ederek ,Niksar’ımızı geliştirerek, zenginleştirerek geleceğe taşıyacağız’’ dedi.
Program katılımcılara verilen plaket töreniyle son buldu.
Kaynak: http://www.yesilniksar.com/niksar%E2%80%99da_ceviz_paneli_ve_ceviz_fidanligi_gezisi_haberi_1754.html